Ada Bojana

ADA-BOJANA-TENDER.jpg
Velika Plaza.jpg
ab1.jpg
ada.jpg
img_5815_a.jpg

Ostaćete vječno zahvalni onom ko Vas odvede tamo prvi put.

Ada Bojana je riječno ostrvo koje se nalazi na samom jugu Jadranske obale, na delti rijeke Bojane koja tu čini državnu granicu između Crne Gore i Albanije. Ada je "ostrvo iz raja", koje mnogi smatraju prirodnim rezervatom. Malo ostrvo je vještački stvoreno. Postoje mnoge legende o njegovom nastanku. Najvjernija je legenda o potapanju broda „Merito“ koji se nasukao nakon jednog velikog nevremena sredinom XIX vijeka u blizini dva mala ostrva. Godinama se oko njegovog trupa i malih ostrvaca gomilao pjesak od koga je prvo nastao sprud, a kasnije i ostrvo. Izronjavanjem na površinu vode ovo ostrvo je vremenom rijeku Bojanu podelilo na dva kraka. Trouglastog je oblika i sa dvije strane ga zapljuskuje rjeka Bojana, a sa treće more. Tu se nalazi plaža dugačka oko 3 km, prekrivena vrlo sitnim pjeskom.

Desni rukavac rijeke Bojane dijeli ostrvo od Velike plaže povezujući tako Adu i Ulcinj 13 kilometarskim pješčanim rajem za windsurf, surf i ostale sportove. Ulcinj je najjužniji grad u Crnoj Gori koji je nekad bio veoma važno gusarsko uporište u ovom dijelu Mediterana gdje je čak bio zarobljen i Miguel Servantes, slavni pisac "Don Kihota". Smatra se da je njegova junakinja Dulsineja dobila ime po antičkom ulcinjskom imenu Dolcinium-u. Obale koje zapljuskuje Bojana poznate su i po drvenim kućicama na stubovima iznad rijeke - sojenicama, s kojih mještani na tradicionalan i specifičan način love ribu koju se može probati u mnogobrojnim ribljim restoranima uz samu rijeku.

Ada Bojana najljepša je pri zalasku sunca, kada sunce kao da "uranja" u more stvarajući nevjerovatnu igru boja. To je čarobno mjesto u koje se posjetioc zaljubi pri prvom dolasku.. Kilometri sitnog pjeska i plićaka blago i dugo se spuštaju u kristalno čisto more, stvoreni za zabavu u vodi dok tokom cijelog dana duva blagi Maestral donoseći leti preko potrebno osveženje. Iskoristivši prirodne uslove ove oaze, na Adi Bojani je izgrađeno jedno od najlepših i najpoznatijih naturističkih naselja u Evropi u koje kao uostalom i na cijelo ostrvo već više od 30 godine dolaze turisti iz cijelog svijeta.

Nekada se do ostrva dolazilo splavom, dok nije prije dvadeset godina izgrađen most preko rijeke što je pomalo narušilo čar nepristupačnosti ove oaze mira ali i uticalo na popularizaciju ovog odmarališta. Adu Bojanu krasi i suptropsko i mediteransko rastinje, a neke od biljnih i životinjskih vrsta su jedinstvene u Evropi. Upravo gusta i bujna vegetacija daje Adi čar Amazona i zajedno s neobičnim životinjskim svijetom pretvara je u poseban mikroekološki prostor u kome ćete sigurno uživati jer nema ulične buke i glasne muzike. Bićete okruženi čistom ljepotom prirode, zvukom talasa i plavim horizontom......Kažu da se ljudi u Adu Bojanu zaljubljuju na prvi pogled.... provjerite i sami!

FaLang translation system by Faboba