Stari Bar

Stari Bar

Stari Bar, 4 kilometra udaljen od centra Novog Bara, nalazi se na strmoj litici u podnožju planine Rumije. Stari Bar se sastoji iz utvrđenog gradskog jezgra, opasanog zidinama iz XI i XII vijeka, koje su obnavljane u XIV i XV vijeku.

Prilikom posjete tom dijelu Bara, vidjećete starogradsku kapiju iz XI vijeka. Pored kapije, nalazi se i Citadela, koja je imala isključivo odbrambeni karakter. Kako je dio Starog Bara, dozidan u vrijeme Venecije, tokom XV i u prvoj polovini XVI vijeka, veliki broj spomenika autentično svjedoči o tom vremenu. Još uvijek su dobro očuvane dvije crkve: Sv. Katarine iz XIV, kao i Sv.Venerande iz XV vijeka.

U starom dijelu grada nalazi se i tursko kupatilo – amam iz XVII vijeka, barutana, kao i još neke zanimljive gradjevine, poput ostataka crkve Sv.Nikole, koju je godine 1288.sagradila žena srpskog cara Uroša, poznatija kao Jelena Anžujska ili Jelena Kurtnejska. Ispod Starog grada nalaze se i ostaci akvadukta, iz XVI i XVII vijeka, preko kojeg je dovodjena voda u grad.

U Starom Baru nalazi se i naselje Podgrad, koje datira jos iz srednjeg vijeka, ali u kojem se i danas aktivno živi. U naselju se nalazi nekoliko starih kafana, prodavnica, zanatskih radnji, kao i mesna pijaca. U Podgradu su smještene i dvije džamije, te katolička crkva Sv. Marije. Ukoliko želite upoznati i okolinu Starog Bara, onda predlažemo da lagano odšetate do mjesta zvanog Mirovica, gdje se nalazi stablo čuvene, preko 2.000 godina stare barske masline.

FaLang translation system by Faboba