Skadarsko jezero

Skadarsko jezero

Nešto o Skadarskom jezeru

Skadarsko jezero, površine 391 km2, najveće jezero na Balkanu, nalazi se u zetsko-skadarskoj kotlini, zadržavajući rijekom Bojanom kontakt sa Jadranskim morem, koji je prekinuo lanac visokih planina. Crnoj Gori pripadaju 2/3 jezera, dok je 1/3 na teritoriji republike Albanije.

Crnogorski dio jezera sa priobaljem je proglašen Nacionalnim parkom 1983. godine.1996.godine Ramsar konvencijom je upisano u Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja. Njegov veći dio se nalazi ispod nivoa mora. Obale su razuđene i bogate brojnim zalivima, poluostrvima i rtovima, većinom močvarne obrasle širokim pojasom trske.

Mali gradić, Rijeka Crnojevića, na obali jezera, pun je prirodne ljepote i istorijskih tekovina. U blizini su ostaci grada Oboda gdje je bila smještena štamparija u kojoj je 1494.štampana prva knjiga u ovom dijelu Evrope ("Oktoih").

Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, arheološka nalazišta, manastirski kompleksi i utvrđenja, razbacani u širokoj lepezi u basenu Skadarskog jezera, govore da je još u XIV i XV vijeku ovo područje bilo značajno kulturno središte.

Skadarsko jezero je ekološko carstvo, oaza tišine i bliskog kontakta sa netaknutom prirodom. Bistra voda i očuvani ambijent omogućili su razvoj izuzetno bogatog eko-sistema. Ovo je jedino stanište pelikana na jugu Evrope. Takođe, kasoronj (Trupa Longicurpa) je biljka koja jedino na svijetu raste u Skadarskom jezeru. Ovde žive ukljeva i krap - dvije vrste ribe kojih nema nigdje drugo na svijetu.

FaLang translation system by Faboba